Tips voor een vakantie naar Gambia!

Reizen naar het Afrikaanse continent vergt vooraf wat meer voorbereiding dan naar een westerse bestemming. Gambia is niet de meest voor de hand liggende bestemming voor velen. Daarom hebben we een aantal tips voor je op een rij gezet, zodat je ontspannen aan je vakantie naar Gambia kunt beginnen.

Algemene informatie Gambia

Gambia ligt aan de westkant van het Afrikaanse continent en grenst aan Senegal. Banjul is de hoofdstad. Gambia is een islamitisch land waar Engels wordt gesproken. Dit kleinste land van Afrika heeft een kustlijn van 70 kilometer met witte standen. Het toerisme neemt behoorlijk toe hier; een heerlijk subtropisch klimaat op slechts 6,5 uur vliegen en doordat de temperatuur het hele jaar zo’n 26 graden is, is het heerlijk toeven in onze winter. Verder is de bevolking erg vriendelijk. Gambia staat niet voor niets bekend als “The Smiling Coast of Africa”. Vanuit Schiphol kan je vliegen met Transavia, Corendon en TUI fly. Zij vliegen direct op Banjul.

Waar te beginnen in dit kleurrijke land? We geven je een aantal aanwijzingen, zodat je zelf je pas kunt uitstippelen.

 • Wil je graag proeven van het stadsleven in Gambia? Bezoek dan de steden Banjul, Serrekunda of Brikama. Bezoek de markt in Serrekunda om de handelscultuur mee te maken.
 • Wil je graag genieten van zon, zee en strand? Zet dan badplaats Kotu op je lijstje. Het is er veilig en toeristisch!
 • Kololi Beach biedt lekker en gevarïeerd eten, gezellige restaurantjes en fijne plekjes om te verblijven. Verder is dit een goede plek om als uitvalsbasis voor uitstapjes te gebruiken. Bezoek ook Senegal vanaf deze plek.
 • Voor de natuur kun je ook in Gambia terecht: bezoek Kiang West National Park voor uitgesterkte savanne en wilde dieren. Gambia is de hemel op aarde voor elke vogelliefhebber, met maar liefst 530 soorten vogel!

Gezond en Veilig op reis-tips

 • Er wordt gewaarschuwd voor een onderstroom op verschillende plekken in de zee, zoals in Banjul en Kololi. Zwemmen wordt hierdoor gevaarlijk, vooral voor kinderen.
 • De mensen zijn er vriendelijk, maar ook erg arm. Velen zullen proberen geld -dalasi’s- aan je te verdienen. Wees vriendelijk, maar geef je grenzen aan.
 • Pas op je persoonlijke hygiëne en gezondheid. Neem een flesje desïnfecterende gel mee. Zorg dat je een ehbo-kitje bij je hebt met ORS, DEET tegen muggen, desïnfect en vitamine C. Laat je inenten indien nodig. Gambia is een malaria gebied, dus neem hiervoor de nodige voorzorgsmaatregelen. Overigens is Gambia officïeel Ebola-vrij.
 • Pas je aan, je bent te gast! Gambia is islamitisch en er zijn andere cultuurverschillen. Pas daarom je kleding aan voor sommige bezoeken: kleding tot over de knie en schouders en een sjaal voor het vrouwelijk decolleté. Vraag of je een foto mag nemen en geef eventueel wat geld hiervoor.
 • Zwem niet in stilstaand water. Zoals op vele plekken in Afrika komt ook hier bilharzia voor. Verder is er de Mango vlieg, waarvoor je uit moet kijken.
 • Drink alleen uit zelfgekochte waterflessen met een zegel.

Top 10: de mooiste plekken van Gambia

 1. Bakau: Gelegen aan de Atlantische kust, staat Bakau bekend om zijn prachtige stranden en de Kachikally-krokodillenpoel. Je kunt er zowel zonnebaden als leren
 2. over traditionele Gambiaanse spiritualiteit.
 3. Banjul: De hoofdstad van Gambia ligt op een eiland bij de monding van de Gambia Rivier. Van markten zoals de Albert Market tot het historische Arch 22-monument, Banjul biedt een mix van cultuur en geschiedenis.
 4. Baobab Island: Dit is een idyllisch eiland in de Gambia Rivier dat bekend staat om zijn overvloed aan baobabbomen. Het is een perfecte plek voor natuurliefhebbers en vogelaars.
 5. Bijilo Park: Dichtbij de kust gelegen is dit een prachtig natuurreservaat dat bekend staat om zijn rijke vogelleven en groepen groene meerkatten. Een wandeling hier is als een stap in een compleet andere wereld.
 6. Gambia Rivier: Deze rivier is de levensader van het land en een bron voor vissen, transport en landbouw. Een boottocht op de rivier biedt spectaculaire uitzichten en mogelijkheden om het binnenland te verkennen.
 7. Wassu Stone Circles: Gelegen in het centrale Gambia, zijn deze mysterieuze steencirkels een intrigerend archeologisch fenomeen en staan ze op de UNESCO Werelderfgoedlijst.
 8. Abuko Nature Reserve: Dit is een van de oudste natuurreservaten in Afrika. Het is niet groot, maar het herbergt een verbazingwekkende verscheidenheid aan fauna, waaronder apen, reptielen en talloze vogelsoorten.
 9. Kunta Kinteh Island: Voorheen bekend als James Island, is dit eiland in de Gambia Rivier vooral beroemd door zijn rol in de trans-Atlantische slavenhandel. Het staat nu op de UNESCO Werelderfgoedlijst en biedt een diepgaande kijk in de geschiedenis.
 10. Lamin Lodge: Dit is een uniek, op palen gebouwd restaurant en lodge gelegen in de mangrovebossen van de Gambia Rivier. Het is een fantastische plek om de lokale keuken te proeven terwijl je geniet van het uitzicht op de rivier.
 11. Kotu Beach: Dit is een van de populairste stranden in Gambia, ideaal voor zwemmen en zonnebaden. De nabijheid van hotels en restaurants maakt het extra aantrekkelijk voor toeristen.